ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΧΥΤΗΡΙΟ ΓΑΒΑΛΑ

 
 

Το καλλιτεχνικό χυτήριο Μ. Γαβαλά ασχολείται με την χύτευση έργων τέχνης σε ορείχαλκο και αλουμίνιο και συνεργάζεται με ελληνικές και ευρωπαϊκές γκαλερί,  καθώς και με επώνυμους Έλληνες επιχειρηματίες όπως κ. Λάτση, κ. Εμφιετζογλου και άλλους. Τα έργα τα οποία αναλαμβάνει για χύτευση το χυτήριο Γαβαλά   με βάση το μέγεθος χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες. Στα έργα  μεγάλων διαστάσεων  τα οποία είτε κοσμούν δημόσιους χώρους, όπως πλατείες, δρόμους, λιμάνια κτλ.,  είτε στολίζουν τους κήπους σπιτιών ιδιωτών παγκοσμίως, και τα �Μικρά γλυπτά� τα οποία εκτίθενται σε γκαλερί και  προορίζονται για εσωτερικούς χώρους σπιτιών ή γραφείων.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει έργα που προορίζονται για δημόσια έκθεση και προέρχονται από παραγγελίες κυβερνήσεων, οργανισμών, δήμων και συλλόγων, καθώς και γλυπτά που προέρχονται από ιδιωτικές παραγγελίες και κοσμούν τους κήπους ιδιωτών, οργανισμών και εταιριών.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα  είναι το άγαλμα της Αθηνάς στην πλατεία του Μόντρεαλ � Καναδά, το Περιστέρι της Ελευθερίας στην Λευκωσία, το άγαλμα της Νίκης στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, το άγαλμα του Καραϊσκάκη στην ομώνυμη πλατεία του Πειραιά, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που κοσμεί την Πλατεία της Πέλλας και πολλά άλλα σε όλο τον Ελλαδικό και παγκόσμιο χώρο. Γλυπτά έργα του χυτηρίου Γαβαλά υπάρχουν στους ιδιωτικούς χώρους επιφανών Ελλήνων του επιχειρηματικού, κοσμικού και καλλιτεχνικού χώρου, και πολλών Τραπεζικών και άλλων ιδρυμάτων.

Στα μικρών διαστάσεων γλυπτά περιλαμβάνονται έργα που εκτίθονται σε πασίγνωστες γκαλερί τόσο του ελληνικού όσο και του παγκόσμιου χώρου και προορίζονται για την διακόσμηση των εσωτερικών χώρων σπιτιών ιδιωτών που φημίζονται για τις καλλιτεχνικές και όχι μόνο ευαισθησίες τους. Επίσης γλυπτά που το μικρό τους μέγεθος τα καθιστά κατάλληλα για μαζική παραγωγή. Αυτά  απευθύνονται είτε σε εμπορικές και διαφημίστηκες εταιρίες, παγκόσμιους οργανισμούς κ.α. που τα προσφέρουν σε μορφή δώρου στους μετόχους, πελάτες, συνεργάτες τους κατά την διάρκεια γιορτών (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα), επετείων (συμπλήρωση 20 χρόνων προσφοράς του οργανισμού),  εμπορικών συμφωνιών ή αποτελεσμάτων (εμπορικές συμφωνίες, ανακοίνωση ισολογισμών � κερδών)  είτε σε  ιδιώτες καλλιτέχνες που συνεργάζονται ή διατηρούν γκαλερί μέσο των οποίων πουλούν τα έργα τους σε ιδιώτες, είτε κατά την διάρκεια εορτών ή τουριστικών περιόδων.

Επίσης το καλλιτεχνικό χυτήριο Γαβαλά ασχολείται με την αποκατάσταση γλυπτών και τη συντήρηση έργων τέχνης και μνημείων. Τα έργα μετά την χύτευση και την τοποθέτηση τους είτε σε εσωτερικούς αλλά κυρίως σε εξωτερικούς χώρους χρειάζονται την ανάλογη συντήρηση μέσα στο πέρασμα των χρόνων για την διατήρηση της πατίνας τους καθώς και την αποκατάσταση πιθανών φθορών από εξωγενής παράγοντες.  

Ένας άλλος τομέας της δραστηριότητας του χυτηρίου είναι στη μεγέθυνση έργων τέχνης. Γλύπτες συνεργάτες του χυτηρίου αναλαμβάνουν την πραγματοποίηση της μεγέθυνσης . Τέλος οι κατασκευές από ορείχαλκο και αλουμίνιο  είναι ένας τομέας που τα τελευταία χρόνια το χυτήριο Γαβαλά δραστηριοποιείται ενεργά

Το χυτήριο ασχολείται με κατασκευές και συνεργάζεται με αρχιτεκτονικά γραφεία για την καλλιτεχνική ανάπτυξη του περιβάλλοντος χώρου γραφείων, επιχειρήσεων, συγκροτημάτων σπιτιών και μονοκατοικιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατασκευή και χύτευση της κεντρικής εισόδου στο ξενοδοχείο Grand Hotel της Ομονοίας. Επίσης τα γλυπτά έργα του Κ. Γεωργίου που κοσμούν το εστιατόριο Βαρούλκο στην Πειραιώς. Επίσης ασχολείται με την κατασκευή εσωτερικών σκαλών � γλυπτών και τη επένδυση τζακιών και την δημιουργία και σύνθεση υπέροχων τραπεζιών και καθρεπτών.

Αναλαμβάνουμε εξαρχής για χύτευση προτομές , ανάγλυφα, ανδριάντες, μνημεία, διακοσμητικά έργα, κατασκευαστικά έργα, τραπέζια κτλ. με την έννοια εξαρχής, εννοούμε ότι εξειδικευμένος γλύπτης του χυτηρίου μας αναλαμβάνει την κατασκευή του προπλάσματος ώστε στην συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία της χυτεύσεως του έργου.

 
     
� 2021 Gavala Art Foundry