ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΥΤΗΡΙΟΥ

 
 

Το 1962 το πρώτο καλλιτεχνικό χυτήριο στον Ελλαδικό χώρο ήταν πραγματικότητα από τον γλύπτη � χαλκοχύτη Δ. Γαβαλά ο οποίος χρησιμοποιώντας την γνώση της τέχνης και την εφευρετικότητα του κατήργησε τα κάρβουνα ή τα ξύλα που χρησιμοποιούντο εκείνη την εποχή και ίδρυσε το πρώτο σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο χυτήριο.

Το καλλιτεχνικό χυτήριο Γαβαλά αναλαμβάνει την χύτευση έργων τέχνης σε ορείχαλκο και αλουμίνιο. Η χύτευση των έργων γίνεται με την μέθοδο της αποκέρωσης. Μετά τον  θάνατό του ιδρυτή της επιχείρησης, την διεύθυνση του χυτηρίου ανέλαβε η από χρόνια συνεργάτης και σύζυγος του  Μ. Γαβαλά, διατηρώντας το ήδη υπάρχον εξειδικευμένο προσωπικό. Μέσα στα σαράντα τρία (43) χρόνια λειτουργίας του χυτηρίου όλοι οι Έλληνες γλύπτες και πάρα πολύ Ευρωπαίοι χύτευαν και συνεχίζουν να χυτεύουν τα γλυπτά τους στις άρτιες εγκαταστάσεις του χυτηρίου Γαβαλά  με άριστα ποιοτικά αποτελέσματα και σε τιμές χαμηλότερες κατά πολύ σε σχέση με τα αντίστοιχα χυτήρια στην Ιταλία, Γαλλία και Αγγλία.

Κατά την διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων μεγάλες επενδύσεις έγιναν στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του χυτηρίου τόσο σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής και μηχανοργάνωσης όσο και σε θέματα επιμόρφωσης και πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού. Όλες αυτές οι επενδύσεις έγιναν με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας της χύτευσης και την ικανοποίηση του πελάτη.

Με την είσοδο της νέας χιλιετίας νέοι ορίζοντες ανοίγονται για το χυτήριο, που προσδοκά  όχι μόνο στην διατήρηση του ηγετικού του ρόλου τόσο στον Ελλαδικό όσο και στον Βαλκανικό χώρο, αλλά και να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην νέα αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Στα σαράντα τρία χρόνια της λειτουργίας του χυτηρίου συνεργάτες του χυτηρίου υπήρξαν οι γλύπτες Σόχος � Απάρτης � Λαμέρας � Μακρής � Γκίκας � Φαληρέας � Καλαμάρας � Γεωργαντή � Χρυσοχοϊδου � Μυλωνά � Ζογγολόπουλος � Παρμακέλης � Κόκκινος � Καστριώτης � Μινωλόπουλος � Καπάντεης � Μουστάκας � Σκλάβος � TAKIS � Θ. Παπαδημητρίου � Παπαγιάννης- Αρμακόλας � Περράκης � Δάρα και πολλοί άλλοι.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1989 στο χυτήριό του, οι Αμερικάνοι και οι Σοβιετικοί λιώνουν κράμα μετάλλου από τους πυραύλους τους, παρουσία του στρατιωτικού ακόλουθου Κο Κοσλόβσκι της Αμερικάνικης Πρεσβείας και της πολιτιστικής  ακολούθου Κα Λίντσι Χούβερ, ενώ για την Σοβιετική Πρεσβεία παρέστει ο Γιούρι Στουτεμίκιν και ο Ευγένι Γιούρκοβ αντιστοίχως. Με το κράμα αυτό χυτεύονται δύο ασπίδες και ένα αγαλματίδιο της Ειρήνης, το οποίο και στέλνεται στο διάστημα.

 

Σήμερα συνεργάτες του χυτηρίου είναι οι διασημότεροι και δημιουργικότεροι  γλύπτες της χώρας μας όπως  Μόραλης,  Παρμακέλης,Μάρα Καρέτσου, Παλαιολόγος,  Σαρακατσιάνος, Βασιλική Μπενοπούλου, Βασάλου, Καλιγερόπουλος, Γεωργίου, Βασιλείου, Κοροβέση, Μπάρδης, Τζαβάρα, Κοτσιρέας, Καλεβράς, Νεοφύτου, Δογούλης, Κασιμάτη, κ.α. καλλιτέχνες που τα έργα τους κοσμούν μουσεία, δρόμους � πλατείες και γκαλερί σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου καθώς και σπίτια επωνύμων Ελλήνων τόσο του επιχειρηματικού όσο και καλλιτεχνικού χώρου. 

 
     
� 2021 Gavala Art Foundry